Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда

...
Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда
Коментари Харесай

Община Пловдив завишава контрола и глобите за замърсяване на въздуха и околната среда

Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за запазване на околната среда на територията на общината, с които да се усъвършенства качеството на въздуха и да се лимитират отрицателните въздействия върху околната среда. Това оповестяват от пресцунтйря ня общината, като цитират заместник-кметът по екология Анести Тимчев. Тези измененията ще разрешат да бъдат въведени зоните с ниски излъчвания на територията на Община Пловдив. С тях ще лимитират използването на избрани типове горива или уреди за отопление, както и придвижването на избрани категории моторни транспортни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив създава методика за въвеждане на зоните, която ще дефинира и съответните ограничения, забрани, ограничавания и такси, прецизира заместник-кметът.

Проектът планува също да се ускори контролът върху изгаряне на дървесината, която се употребява за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя би трябвало да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни артикули.

С изменението на общинската разпоредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки, добавя заместник-кметът Тимчев. Вдигат се глобите за нарушителите, които посредством строителни или други ремонтни действия замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се санкциите за жителите да бъдат от 500 лева до 1000 лева, а за компаниите – от 1400 лева до 4000 лв..

До момента глобите за физически лица бяха в размер от 300 лева до 800 лева, а за фирмите от 1400 лева и стигаха до 3500 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР